top of page

Van luxe all-inclusive hotels naar wildkamperen en kanoën in Zweden.

Bijgewerkt op: 17 aug. 2020

Kanotrip deel 1 van 3



Een jaar geleden gingen Tim en ik op vakantie naar Zweden en Noorwegen om te kanoën en wildkamperen. Een week lang slapen in de natuur, 100 kilometer kanoën en bepakt en bezakt met rugzak, tent, eten, afval(!!) én kano 15 kilometer hiken (lees: urenlang zwetend berg op berg af). We wilden avontuur, onszelf uitdagen en buiten ons comfort zone te treden. En dat was het zeker voor mij, buiten mijn comfort zone. Ik had 0 kampeer ervaring (de festivalcamping daargelaten) en ben opgegroeid met vakanties naar Turkije in luxe all-inclusive hotels. Je begrijpt, ik had geen idee waar ik aan begon. Een fantastische maar ook mega spannende ervaring die ik mijn hele leven niet zal vergeten.


Hoe het allemaal begon. 

Naarmate ik ouder word merk ik dat ik automatisch steeds meer stabiliteit, rust, veiligheid en comfort om me heen verzamel. Ik denk dat dit een natuurlijk proces is. Wanneer je na je studentenwoning (de mijne was trouwens echt fantastisch, thanks to pap en mam) gaat verhuizen naar een nieuwe plek, zoek je automatisch naar iets dat een verbetering is ten opzichte van de oude woning. Je gaat op ten duur wat meer geld verdienen en daarmee komt er ook ruimte voor duurdere spullen, activiteiten of vakanties. Van het een komt het ander en dan bereik je een punt waarop je vol trots je nieuwe Dyson stofzuiger staat te demonstreren aan vrienden. "Hoe zijn we híer nou weer terecht gekomen?" vroegen Tim en ik ons oprecht vaak af. Dit was dan ook hét moment waarop we dachten, we hebben later nog genoeg tijd om op de bank te zitten en te stofzuigen, laten we onszelf wat vaker uitdagen en avontuur aangaan. 






Waarschijnlijk hebben we Google flink weten te inspireren toen hij met onze gesprekken mee luisterde want ik kreeg vervolgens een aantal keer per week een advertentie in mijn instagram feed gepresenteerd. Wildkamperen en kanoën in de ongerepte natuur van Noorwegen en Zweden. Google is goed in zijn vak dus je begrijpt, ik raakte enthousiast. Ik liet de advertentie vol enthousiasme zien aan Tim. 


Oke, even een kort wat side information over Tim. Tim is meer een outdoor man dan dat ik ben. Hij heeft ervaring met door berggebieden trekken door o.a. het camerawerk dat hij vroeger deed. Die liefde voor natuur heeft hij daarom nog steeds en roept eigenlijk al jaren dat hij vaker op outdoorvakanties wilt gaan. Hier even een foto'tje want, leuk toch. 





Dus, terug naar het moment waarop ik Tim de advertentie liet zien. Zijn eerste reactie was "Ah wat vet" (geen idee eigenlijk of dit zijn letterlijke woorden waren maar dit was zo'n beetje de strekking) maar daarop volgde ook de "laten we er nog even over nadenken en het goed doorlezen". Goed, ondertussen gingen we een beetje aan het idee wennen want, toch wel spannend zo in de natuur. Dit was ook wel weer anders dan dat Tim gewend was. Hij had namelijk nog nooit echt wild gekampeerd. Er kwam een punt waarop ik voor de zoveelste keer op website alles had zitten lezen en vervolgens zag dat er nog maar één kano beschikbaar was in de week waarop we wilden gaan. Het was dus nu of nooit. En toen hebben we de knoop doorgehakt. We boekten aan de keukentafel de vakantie. Nadat we op de verzendknop drukten keken we elkaar aan, nu kunnen we niet meer terug!! We sprongen letterlijk door de kamer heen van blijdschap, lichtelijke paniek en spanning. Dit was de eerste stap richting ons avontuur. 

Voorbereiding

Na onze inschrijving ontvingen we een mail met allemaal documenten zodat we ons konden voorbereiden op de reis. Zo kregen we natuurlijk onze vluchttijden maar ook een paklijst voor het eten en een paklijst voor kleding en alle spullen die je tijdens je tocht nodig gaat hebben. Toen we de paklijst voor de spullen bekeken kwamen we erachter dat dit nog wel eens een duur grapje kon gaan worden. We hadden letterlijk niks, niet eens een tent. Er werd wel geadviseerd veel te lenen van vrienden of familie maar veel hebben we toch moeten kopen. Sommige dingen waren "verplicht" (sterk aangeraden) en sommige dingen waren gemarkeerd als optioneel. 



Benodigdheden - spullen

Als er een keuze is geweest die onze vakantie tot een succes heeft gemaakt dan is het wel het aanschaffen en meenemen van een tarp geweest (deze was optioneel). Ik wist überhaupt niet eens wat een tarp was maar het is dus een soort tentzeil met een paar stokken die je gemakkelijk kunt spannen zodat je snel en droog kunt zitten. Maar ook het meenemen van sport handschoentjes is echt een lifesaver geweest. Deze stonden ook niet op de paklijst maar kregen van iemand deze tip. De peddels zijn namelijk van hout en wanneer je uren aan het peddelen bent en je handen een beetje week worden door het opspattende water kun je enorme blaren krijgen. 







Benodigdheden - eten

Een van de andere documenten was de mealplanning grid. Dit was een soort blauwdruk/handleiding voor het opstellen van je eetschema gedurende je reis en daarbij ook direct je boodschappenlijst. Er is daar dus namelijk geen enkele supermarkt. Je gaat écht wildkamperen en je neemt echt alles al mee vanuit Nederland (behalve een aantal verse producten maar daar kom ik zometeen op terug). Van vuilniszakken (want ja ook je afval sjouw je in je kano de hele week mee) tot aan olijfolie. Met behulp van die mealplanning grid gingen we aan de slag. Super fijn die hulp want het is best een enge gedachte dat als je te weinig eten meeneemt je ook echt geen eten meer hebt die week (besef, als je je tas eten uit de boot laat vallen heb je ook een vet probleem, die gedachte ging ook meerdere keren door mijn hoofd).


Uiteindelijk hebben we sommige dagen gekozen voor outdoor maaltijd zakken (hier hoef je alleen kokend water aan toe te voegen) en andere dagen voor het zelf maken van een gerecht met losse producten. We namen vanuit Nederland o.a. pasta, olijfolie, vuilniszakken, mueslirepen en nog véél meer eet gerelateerde shit mee en hadden een boodschappenlijstje voor de producten die ons geadviseerd werden te halen in supermarkt daar (er werd namelijk een tussenstop gemaakt met de bus tussen het vliegveld en de startlocatie). Hier haalden we o.a. eieren, groenten, fruit, vleeswaren etc. 


Vertrek

Alles was ingepakt en we waren klaar voor vertrek. Bedenk je even dat we alles wat ik zojuist benoemde (tent, slaapzak, matjes, stoeltje, tarp, schoenen, kleding, eten, ALLES) in één backpack p.p. en één stuk handbagage p.p. moesten zien te krijgen. Ik denk dat ik mijn rugzak wel 10 keer opnieuw heb ingepakt om alles erin te krijgen maar uiteindelijk lukte het en waren we klaar om naar het vliegveld te gaan. We vlogen vanaf Amsterdam naar Oslo en daar wachtte de bus op ons die ons vervolgens meenam naar de startlocatie. Op schiphol ben je samen al aan het kijken wie er waarschijnlijk ook met de trip meegaat (je gaat namelijk met een groep naar de locatie maar de tocht leg je zelf af, ze zorgden er ook echt voor dat je eigenlijk niemand tegen zou komen van de groep). "Oh die heeft ook een outdoor jas aan, die zal wel bij de groep horen". Haha een leuke bezigheid was dat. Onze reis vond trouwens in Augustus plaats, hartje zomer. Toen we boekten beloofden de foto's dat het lekker zomers weer zou zijn, broeierige avonden en een lekkere ochtendduik in het meer met warm weer. Maar helaas valt weer zo vroeg van tevoren niet te voorspellen dus je voelt hem al aankomen. Weersvoorspelling: regen en kou! Iets waar we zeker rekening mee hebben gehouden tijdens het pakken van onze tassen. Anyway, we waren op Schiphol en daarmee was onze reis écht begonnen. 




Dit is het einde van deel 1. De rest van mijn verhaal lees je in mijn volgende blogpost.



39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page